Srbijica

ultra-disidentski blog


02.09.2019.

Reci mi ko ti je hejter pa ću ti reći ko si ti


Na moje učtivo formulisano pitanje (persiranje se podrazumeva) šta je navodi da svakoga ko želi da je sluša  (takvih, ruku na srce, nema mnogo) ubeđuje da sam "teška narkomanka" odgovorila je kratko i jasno: "Marš!"

Nisam uzvratila, a mogla sam, i to na nekih 4-5 jezika.

Možda sam pogrešila, možda nisam, stvar je subjektivne procene.

Za nekoga je blam imati koeficijent inteligencije 120 a razmenjivati pogrdne reči sa nekim čiji ne prelazi 70, za nekog drugog je pak blam emjulejtovati zapadnoevropsku učtivost dok te neka balkanska neandertalka zasipa verbalnim govnima.

Blam svih blamova je nesumnjivo sa takvom se uopšte upuštati u razgovor, osim ako si espajering profajler, pa ti je svaka međuljudska komunikacija prilika za učenje i dodavanje novih informacija u lični katalog profila ličnosti.

Zabavno je posmatrati kako dotad razgoropađena babuskera na pomen advokata, tužbe zbog povrede časti i ugleda i zahteva za odštetu (kleveta jeste 2012. godine dekriminalizovana ali parnicu je još uvek moguće pokrenuti) naglo prelazi u ja-nisam-pomenula-tvoje-ime-ja-i-ne-znam-kako-se-ti-zoveš-ti-mene-uopšte-ne-zanimaš fazu.

Bilo kako bilo, pomenuti događaj za mene je još jedan u nizu dokaza da je hejtere nemoguće izbeći.

Možeš biti neko ko ima toliku averziju prema hemiji da radije trpi bolove nego poseže za analgeticima, to hejtose neće sprečiti da pričaju da si narkoman (i to teški!).

Možeš biti neko ko se od tinejdžerskih dana (i bolnog gubitka voljene osobe) zalaže za uvođenje singapurskog krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na trgovinu narkoticima (meaning, smrtna kazna) to hejtose neće sprečiti da pričaju kako prodaješ drogu.

Možeš biti neko ko agituje da zabrana takozvanog fizičkog kažnjavanaj dece ne ostane samo mrtvo slovo na papiru, puki prepis zakonodavstva civilizovanih zemalja po sistemu vidla-žaba-da-se-konji-potkivaju-pa-i-ona-digla-nogu, već da zaživi u praksi i postane deo nacionalnog mentaliteta kao što je u Skandinaviji, to hejtose neće sprečiti da pričaju kako pretiš da ćeš da ubiješ neko dete (mada to već prevazilazi hejt i zalazi u psihopatiju i monstruoznost).

Mnogo toga ne možeš ali jedno možeš.

Možeš je da se postaraš da među tvojim hejterima nema dobrih, inteligentnih i obrazovanih ljudi.

Nije lako ali trudim se.

p.s.
Priloženu fotografiju viđala sam na netu u raznim varijantama. Umesto Grčka pisalo je katkad Albanija, katkad  Hrvatska, Meksiko... ali nikad Švajcarska, Švedska, Austrija, Norveška, Island...

Baš kao što je rečenica iz naslova intrigantna tema za psihologa, za sociologa bi prisustvo ili odsustvo nadzornog sistema u vidu dokonih baba kao indikator životnog standarda i BND-a bio interesantno otkriće.

Dok se približavaš svom habitatu, praćen budnim okom nekog bapca iz prizemlja, ni ne slutiš da od tog naoko beznačajnog bapca zavisi tvoj bankovni konto.

A uporedna analiza zemalja  pokazuje upravo to. U zemljama gde ordiniraju svevideće i sveznajuće komšiluk-babe nema love, i vice versa, u zemljama visokog životnog standarda upadljivo je njihovo odsustvo.

Ne sumnjam da veliki broj čitalaca od prve dve fotografije podilazi jeza, i da bi pre bili pod svevidećim očima komšiluk-baba nego pod svevidećim okom Velikog Brata, ali prelaz iz jedne vrste nadzornog sistema u drugi nameće se kao neophodan faktor prelaza iz nazadne zemlje jada, bede i korupcije u futurističku zemlju blagostanja.

p.p.s.
Englesku verziju ovog posta, uz svojevrsnu uporednu analizu, nameravam da objavim na sajtu medium.com. Ne znam kako da pribavim fotografije koje bi ilustrovale članak jer nijedna pretraga Shutterstock-a i sličnih sajtova ne izbacuje ništa suvislo za termin "dokone babe iz komšiluka" . Ukoliko neko od čitalaca ima ili može da uslika fotografiju visoke rezolucije kojom bi se čitaocima zapadnih zemalja adekvatno dočarao ovaj balkanski fenomen stanovnika u poodmaklom životnom dobu koji udruženi u male lokalne čopore skeniraju okolinu, neka mi piše na: accidentalprofiler at gmail dot com. Moguć je otkup fotografije uplatom preko Paypala kao i zamagljivanje lica u Photoshop-u.

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
30172

Powered by Blogger.ba